Ką turite žinoti apie kuro politiką, kai nuomojatės automobilį? I dalis

Kuro politika automobilių nuomoje

Nepilsi kuro, nevažiuosi. Tačiau kaip išvengti permokos už kurą nuomojantis automobilį? Jau pakankamai daug lietuvių turistų 'susimovė', kad internetas patvintų nuo jų skundų ir pasipiktinimo pilnų atsiliepimų apie nuomos kompanijų sukčiavimą. Kiti skaito tuos skundus, kraupsta nuo nuomos kompanijų 'savivalės', tačiau nežino, kaip galima būtų patiems tokių apgavysčių išvengti, juk skundai sprendimų nepateikia. Mažai naudos iš 'venkite (kompanijos pavadinimas) kaip maro, jie neįtikėtini sukčiai' ir panašių patarimų.

Kai renkatės automobilį nuomai, štai ką turite žinoti apie kuro politiką - kiekviena nuomos kompanija taiko jai priimtiniausią modelį, o modeliai yra tokie:

a) Paimamas pilnas - grąžinamas pilnas.
Tai pats sąžiningiausias modelis, kadangi Jūs gaunate automobilį pilnu baku ir prieš grąžindami vėl pripildote baką patys, t.y. įpilate tiek kuro, kiek patys išnaudojate ir už kurą mokate degalinės kainą.

Visgi, net ir sąžiningiausiame modelyje yra povandeninių srovių:

1. Jei automobilį grąžinsite su kuro trūkumu, už jį teks susimokėti kelis kartus brangiau nei degalinėje, be to dar papildomai turėsite apmokėti pačią užpylimo paslaugą. Tokia štai susitarimo (grąžinti pilną baką) nesilaikymo kaina, todėl jei renkatės šią kuro politiką, privalote tai žinoti. 'Bake trūko vos 15 ltr., o tie gyvatės nuo kortelės nuskaičiavo tiek, kad pilną baką galima būtų užpilti!', - jei rasite tokį atsiliepimą, susimąstykite ar tikrai šis žmogus yra objektyvus. O gal jis tiesiog kažko nežino?

2. Esame lietuviai. Kur galime nemokėti, tai ir nemokame. Gyvenime tokių pagundų pasitaiko, jų atsiranda ir nuomojantis automobilį. Ne paslaptis, kad daugelyje mašinų kuro daviklio rodyklė pradeda kristi ne iš karto, o tik nuvažiavus apie 50 km, kartais net ir dar daugiau. Štai čia gali pasirodyti puiki galimybė sutaupyti. Juk užpylus kurą apie 40 km iki nuomos punkto, grąžinimo metu daviklis rodys pilną baką. Nuostabu, tiesa?

Rodyklė nenukris ir tuomet, jei per visą nuomą pravažiuosite ne daugiau kaip 50 km. Čia gali kilti gundanti mintis: "gal grąžinant net nereikia pilti kuro?".  Regis, logiška, tačiau... Ar Jums patiems patiktų gauti automobilį lyg ir pilnu baku, tačiau vos pajudėjus iš vietos pamatytumėte, kad kuro rodyklė ima smukti žemyn. Taip nutikus, tikriausiai, pamanytumėt: "kokie sukčiai dirba šioje nuomos kompanijoje!". Vargu ar pagalvotumėte: "koks šaunuolis tas gudrus klientas, grąžinęs šį automobilį prieš Jus ir gerokai sutaupęs Jūsų sąskaita!" Jei nuomos metu nuvažiuosite nedidelį atstumą, vienintelis būdas nuomos kompanijai įsitikinti, kad bakas pilnas - tai pamatyti degalinės čekį, kitaip nėra pagrindo Jumis tikėti. Ir Jūs tai turite žinoti.

Taigi, kad nekiltų nesklandumų (o jiems kilus, turėtumėte svarių įrodymų):
- pasiimdami automobilį išsiaiškinkite, kur yra artimiausia degalinė, kurioje turėtumėte užpilti kurą prieš mašinos grąžinimą;
- saugokite visus kuro čekius, kuriuos gausite nuomos metu. Bent jau paskutinį čekį tai tikrai. Jis gali Jums sutaupyti nemažai pinigų (žr. vaizdo įrašą).
- nepasitikėkite nuomos agento žodiniu patvirtinimu, kad viskas gerai. Paprašykite, kad jis Jūsų nuomos sutarties kopijoje įrašytų, jog automobilis priimtas pilnu baku, ir patvirtintų tai savo parašu.

3. Kai kurių automobilių, pvz., Opel Corsa ar Citroen C3, kuro davikliai, net ir užpylus pilną baką, to neparodo. Tai, praktiškai, garantuoja, kad nuo Jūsų kortelės bus nurašyti pinigai už kuro trūkumą ir turėsite post factum įrodinėti, kad tai ne Jūsų kaltė. Todėl protinga būtų dar nuomos punkte savo iniciatyva pateikti čekį bent jau už paskutinį pylimą (čekio originalą būtinai pasilikite sau) ir pareikalauti, kad Jūsų nuomos sutarties kopijoje būtų pažymėtas automobilio grąžinimas pilnu baku. Taip sutaupysite ateičiai nemažai nervų ir laiko.

b) Paimamas pilnas - grąžinamas tuščias.
Tęsinys II dalyje...


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?