Kelionė išsinuomotu automobiliu po pietvakarių Angliją, I dalis


Balandžio vidury, per Vėlykas,  kartu su Jurgita (ji - mano antroji pusė) nusprendėme aplankyti Augustę, mudviejų dukrą, besimokančią Bristolyje. Nenorėdami atvykę į Britaniją užsisėdėti viename mieste, sugalvojome pakeliauti po visą pietvakarių Angliją ir savo kelionei skyrėme 7 dienas. Internetu užsisakėme  automobilio nuomą ir viešbučius, susiplanavome maršrutą, susivedėme į GPS navigatorių visas numatomas aplankyti vietas, po to suvokėme, kad laikas turi ribas ir maršrutą perplanavome, o pusę lankytinų vietų atidėjome kitam kartui, paskui tai padarėme dar kartą ir galų gale supratome, kad per savaitę pamatysime tik mažą dalį to ką norėjome, bet tiek jau to - planavimas galutinai baigėsi tiktai kelionės išvakarėse.

Tiesioginis skrydis iš Kauno į Bristolį - ankstyvą pirmadienio rytą, todėl iš Klaipėdos išlingavome sekmadienio naktį, apie pusę keturių. Vairuoju nemažai, tačiau su kelių patruliu bendrauti teko išties senokai, o čia - še tau kad nori - tik išsukęs iš savo gatvės, atsirėmiau į pakeltą policininko lazdelę. Aplink nė gyvos dvasios, tik mes su Jurgita ir policininkas (na, gal dar jo porininkas, snūduriuojantis policijos automobilyje, pastatytame už keliasdešimt metrų). Tikrino vairuotojų blaivumą. Mūsų salonas kvepėjo rytine kava, ji dar net nenugerta garavo iš puodelio, įstatyto laikiklyje, todėl pareigūnui niekas neužkliuvo. Jau kai pajudėjome, Jurgita pasakė: "Geras ženklas - pirmas sutiktas žmogus šiandien - vyriškis. Kelionė eis kaip iš pypkės." Reikia pripažinti, taip ir buvo. Beveik taip...

Atskridę į Bristolio oro uostą, nesunkiai radome Avis Budget nuomos punktą. Buvau rezervavęs kompaktinės klasės automobilį (Peugeot 307 ar pan.) su automatine pavarų dėže. Žinote, nors jau daug metų darbuojuosi automobilių nuomos srityje, negaliu pasigirti esąs profesionalus vairuotojas, o sėsti už vairo dešinėje pusėje man buvo pirmas kartas ir tikras iššūkis. Taigi iš anksto numačiau, kad automatas yra būtent tai, ko man reikia.

Mergina, mus maloniai aptarnavusi ir sutikusi nusifotografuoti
Nuomos punkte buvo ramu, nė vieno kliento, tik nuomos kompanijų (šalia įsikūręs ir Europcar ofisas) darbuotojai. Mus aptarnavo maloni mergina. Net nežvilgtelėjusi į mano id kortelę, duomenis nurašė nuo vairuotojo pažymėjimo ir paprašė užrašyti savo namų adresą. Pildydama nuomos sutartį, ji pasiūlė įsigyti papildomą draudimą frančizei padengti (mano atveju frančizė buvo £1000) - atsisakiau, nes turėjau iš anksto nusipirkęs kompensuojamąjį frančizės draudimą, tuomet pasiūlė GPS navigatoriaus nuomą - vėl atsisakiau, kadangi turėjome savo, tada - papildomą vairuotoją, kurio taip pat atsisakiau, nes Jurgita visai netryško noru vairuoti Anglijoje. Iš nevilties, net netikėdama galima sėkme, mergina paklausė ar nenorėtume mobilaus Wi-Fi įrenginio, ir man tai jau buvo kažkas nauja. Turėti internetą kišenėje visos kelionės metu, o ne vien tiktai viešbučiuose man pasirodė tikrai patrauklu, taigi sutikau primokėti £60 ir išbandyti šią naujovę. Išsekus pasiūlymams, nuomos firmos darbuotoja paprašė kreditinės kortelės užstatui rezervuoti. Standartinis užstatas, kurį šaldo Budget Jungtinėje Karalystėje yra £250 (tai numatyta jų nuomos sąlygose), tačiau mano kortelėje buvo rezervuota tik suma už baką kuro - £78. Išklausiau trumpo instruktažo, pasirašiau nuomos sutartį, gavau automobilio raktus ir su Jurgita patraukėme į aikštelę pasiimti savo mašiniuko.

Avis Budget vietos automobilių stovėjimo aikštelėje
Nurodytoje vietoje mūsų laukė juodas dyzelinis BMW 118d - akivaizdus upgrade'as. Tai, žinoma, nudžiugino, nes, jei atvirai, nesitikėjau kažko daugiau nei Opel Astra ar Ford Focus. Apėjau aplink automobilį. Dešinė pusė - visiškai švari, tuo tarpu visi nežymūs apibraižymai, kurie, beje, buvo surašyti ir sutarties priede, "puošė" kairiąją pusę. Nepažymėti buvo tik kairės pusės abu ratlankiai, kažkieno nubrozdinti į šaligatvio bordiūrą. Pasirodė keista, kad tik viena automobilio pusė apgadinta įvairiose vietose, o kita - švarut švarutėlė, tačiau atsakymą į šią savo nuostabą sužinojau truputį vėliau. Taigi, grįžau į nuomos punktą, kur Avis mergina be jokių kalbų surašė į sutartį mano nurodytus apgadinimus ir po jais pasirašė. Konsultuodamas klientus, rekomenduoju tokioje situacijoje elgtis būtent šitaip, o ne nuolaidžiauti ir pasitikėti personalo žodiniu "Taip, taip mes tai žinome...", kas ne vienam vėliau, pasibaigus nuomai, kainavo nemažai nervų ir, žinoma, pinigų.  Atrodė, kad formalumai baigti, galima sėstis į mašiną ir apsižiūrėjus, judėti pirmyn. Išsitraukėme savo navigatorių, įjungėme jį krautis ir... nustėrome - pakrovimo lizdas neveikia. Buvo nemalonu. Ne kvaili, matome, kad automobilyje yra integruota navigacinė sistema (jei neturėtume savosios, už jos nuomą dabar, tikriausiai, būtume mokėję pinigus), tačiau tam kad ja naudotis, mums reikėjo: 1) išmokti ja naudotis, 2) kiekvieną kartą suvedinėti kelionės tikslą, ką jau buvome padarę saviškėje navigacijoje, 3) visam tam neplanuotai gaišti laiką ir 4) nemėgstu integruotų navigacinių sistemų (tai jau asmeniška). Sukaupiau visą ryžtą, išlipau iš automobilio ir vėl prisistačiau nuomos punkte. Iš darbuotojų išraiškos supratau - jie manė, kad mes jau seniai išvažiavome, bet ne, aš stovėjau čia su nutįsusiu GPS pakrovimo laidu ir su problema, kurią, kaip tuo momentu maniau, jie turės kažkaip išspręsti. Problema buvo išspręsta akimirksniu - automobilyje juk yra GPS, naudokitės nemokamai. Beje, šis automobilis - vienintelis šiuo metu su automatine pavarų dėže. Pastaroji žinia galutinai nulėmė mano apsisprendimą atsisakyti stereotipų ir visgi išmokti naudotis BMW navigacine sistema. Nepraėjo nė valanda, ir mes pagaliau pajudėjome iš aikštelės. Automobilis važiavo išties smagiai, BMW Auto Start/Stop funkcija (variklis užgesta, kai tik automobilis pilnai sustoja) sužavėjo, nes kol pats neišbandžiau, maniau, kad tai labiau teoriniai svaičiojimai apie kuro taupymą ir ekologiją, o praktikoje turėtų būti nepatogumas didžiulis. Turiu pripažinti, klydau. Per visą kelionę nepajutau dėl to jokio diskomforto, kuro tikrai sutaupė, o ir gamtą, tikiuosi, patausojome kaip reikiant. Išsukome į autostradą ir patraukėme Bristolio link.

Bus daugiau...

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Ar galima išsinuomoti automobilį neturint kreditinės kortelės?

Kokia mokėjimo kortelė tinka automobilio nuomai?

Ką reikia žinoti apie automobilio nuomą Italijoje?